Przepis
Składniki:Mięso
-szynka ładne kawałki 1 kl 800 g
-łopatka chude kawałki 1 kl 700 g
Przyprawy:
-peklo sól 18-20 g kg mięsa
-pieprz czarny 3 g/kg mięsa
-czosnek 1-2 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę
-sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu
Wykonanie
Mięso tniemy w grube płaty 3 cm. Mięso każdy kawałek traktujemy tłuczkiem do schabowych ale bez przesady nie za mocno to nie schabowe.Gdy wyżyliśmy się odrobinę na mięsie to przyszedł czas na peklowanie. Po zapeklowaniu mięso ląduje w lodówce na 24 godz. Po tym czasie dodajemy odrobinę wody, czosnek i pieprz. Teraz wyrabiamy do kleistości .Mięso ma się zrobić klejące.
Teraz całe mięso układany w prasce na wierzch kładziemy listki laurowe i puchę z założonym dociskiem chowamy na 24 godz do lodówki.
Parzenie:
Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu gdy osiągniemy w środku wyrobu 68 stopni.Temperaturę wody i wyrobu mierzymy za pomocą termometru z sondą.Gdy wyjmiemy praskę z gorącej wody to schładzamy ją teraz w zimnej wodzie około 15 min z zdjętym dociskiem. Teraz do lodówki na 8 - 10 godz i życzę SMACZNEGO.
Przepisy na dania mięsne to kulinarne przygody, które wzbogacają kuchnię. Smakowite i satysfakcjonujące rozwiązania dla miłośników mięsa!
OdpowiedzUsuń