Mięso:
- karkówka 1 kg
- boczek 1 kg
Przyprawy:
- pieprz czarny 3 g / kg
- gałka muszkatołowa 1 g /kg
- papryka słodka 1 g/kg
- czosnek świeży wyciśnięty przez praskę ilość według uznania
- żelatyna 1 łyżeczka
- peklosól 18 g/kg
- woda 50 ml
Wykonanie:
Kroimy mięso w kawałki w zależności jaki mniej więcej chcemy uzyskać wzór gotowego wyrobu. Ja pokroiłem w dość spore kawałki widać na przekroju. Z boczku oczywiście skórę odcinamy. Pokrojone mięso zasypujemy peklosolą w odpowiedniej proporcji i mieszamy. Czas peklowania 48 godzin. Po tym czasie dokładnie wyrabiamy mięso można użyć tłuczka aby uplastycznić mięso ale bez przesady nie za mocno. Dodajemy przyprawy,wodę i mieszamy aż mięso będzie się nam dobrze kleić.Ładujemy mięso do praski i odstawiamy do lodówki na noc.
Parzenie
- Woda 75-80 stopni. Używamy termometru z sondą i parzymy do 70 stopni w wewnątrz. Następnie studzimy w zimnej wodzie 15 min zmieniając wodę ze dwa razy. Wstawiamy do lodówki na min 10-12 godz.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz