poniedziałek, 8 lutego 2016

Golonka z wody-zapiekana



Przepis

Składniki:
-golonka
-zimne piwo lub dwaJ do popicia, aby się nie zapchaćJ
-musztarda
-chlebek najlepiej własnej roboty
Przyprawy
-liść laurowy 4 szt.
-ziele angielskie 8 kulek
-pieprz kolorowy 16 kulek
-sól kamienna nie jodowana do smaku
-suszone warzywa (mieszanka bez soli)trzy łyżki
-czosnek granulowany łyżeczka
-pieprz młotkowany z kolendrą do posypania
-sól ziołowa do posypania
Wykonanie
Golonkę czyścimy z resztek włosów nad gazem (opalamy).Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka ma być cała przykryta)dodajemy sól ja dałem trzy łyżki na duży gar i gotujemy na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum zbieramy go a gdy przestanie się robić dodajemy przyprawy. Czyli ziele angielskie, pieprz kolorowy, liść laurowy, suszone warzywa (mieszanka)trzy łyżki, czosnek granulowany czubata łyżeczka.
Gotujemy do miękkości około 2,5-3 godz , wyjmujemy próbujemy czy na słoność jest ok, skórę nacinamy w kratkę i posypujemy pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz solą ziołową jeżeli jest za mało słona.
Zapiekanie
-30 min w temperaturze 170-180 stopni do momentu aż , skóra będzie delikatnie chrupka i zmieni kolor.

Podajemy z musztarda i z zimnym piwem i chlebem .SMACZNEGO
Prześlij komentarz