poniedziałek, 1 lutego 2016

Kiełbaska z boczku i drobiu


PRZEPIS

Przyprawy
-sól lub peklo sól  16-18 g/kg mięsa
-pieprz czarny 2 g/mięsa
-czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania
-pieprz ziołowy 1 g/kg mięsa
-majeranek 0,5 g kg mięsa
Mięso
-udziec indyka bez kości 0,5 kg
-pierś kurczaka 0,5 kg
-boczek bez skóry 0.3 kg
-skórę ugotowałem aby była mięciutka wystudziłem i zmieliłem na sitku 2mm dwa razy
Wykonanie
Mięso z indyka i kurczaka mielimy na sitku 8 mm a boczek kroimy drobno i peklujemy osobno mięso mielone i krojone.Mielone skórki dodajemy do drobiu.
Mięso wyrabiamy do kleistości dodając odrobinę wody.
Wkładamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie mięso krojone i mielone łączymy ze sobą i przyprawiamy i ponownie wyrabiamy w razie konieczności  dodajemy troszkę wody podczas wyrabiania.
Nabijamy ciasno osłonki jakie mamy wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godz.Następnie parzymy
Parzenie
woda 75-80 stopni i parzymy do momentu gdy kiełbaska w środku będzie miała 68-70 stopni.Mierzymy termometrem z sondą.Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie przez około 2-3 min.Wkładamy do lodówki na 6-8 godz.Smacznego



Prześlij komentarz