niedziela, 14 lutego 2016

Konserwa prasowana


Przepis

Składniki:
Mięso
-szynka ładne kawałki 800 g
-łopatka  chude kawałki 700 g
Przyprawy:
-sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg mięsa
-pieprz czarny lub biały 3 g/kg mięsa -ja dałem czarny to zresztą widać :)
-czosnek 3-4 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę
-sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu
Wykonanie
Kupione mięso przygotowujemy tak aby były tylko najładniejsze chude kawałki.Myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Następnie mięso każdy kawałek traktujemy tłuczkiem do schabowych ale bez przesady nie za mocno to nie schabowe.Gdy wyżyliśmy się odrobinę na mięsie to przyszedł czas na peklowanie i mieszanie mięsa.Po zapeklowaniu mięso ląduje w lodówce na 48 godz co 12 godz. mieszamy.Po tym czasie dodajemy odrobinę wody i czosnek i mieszamy następnie dajemy pieprz czarny i dalej mieszamy.Mięso ma się zrobić klejące.
Teraz całe mięso układany ściśle w prasce na wierzch kładziemy listki laurowe i puchę chowamy na 24 godz do lodówki.
Parzenie:

Woda 70 stopni i parzymy do momentu gdy osiągniemy w środku wyrobu 60 stopni.Temperaturę wody i wyrobu mierzymy za pomocą termometru z sondą.Gdy wyjmiemy praskę z gorącej  wody to schładzamy ją teraz w zimnej wodzie około 10 min.Potem już tylko praska do lodówki na 8 - 10 godz i życzę SMACZNEGO.





Prześlij komentarz