sobota, 20 lutego 2016

Mielonka prasowana


Przepis

Mięso:
-750 g łopatki
-750 g karkówki
Przyprawy
Gramatura przypraw podana jest do całości mięsa czyli na 1,5 kg
-peklo sól 9 g do chudego mięsa
-sól kamienna nie jodowana 18 g do tłuściejszego mięsa
-pieprz czarny 3 g
-bazylia 1 g
-czosnek 3 ząbki zgniecione przez praskę
-suszony koperek 1 g
-majeranek 0,5 g
-jałowiec mielony 1 g
Wykonanie
Kupione mięso myjemy i osuszamy.Z karkówki i łopatki pozyskujemy 0,5 kg chudego mięsa które tniemy w kostkę i peklujemy peklo solą . Resztę mięsa tniemy na większe kawałki i zasypujemy solą kamienną.
Peklowanie solą i peklo solą odbywa się 24 godz.Następnie tłuściejsze mięso mielimy na sitku fi 8 mm.Wszystkie mięso mieszamy ze sobą i dodajemy wszystkie przyprawy.Dodajemy odrobinę wody i mieszamy  mięso aż będzie się kleić.Następnie wkładamy do szynkowara lub praski i odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie przystępujemy do parzenia.
Parzenie
Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku uzyska 60 stopni. Następnie studzimy szynkowar lub praskę w zimnej wodzie 10 min. Wodę zmieniamy dwukrotnie .Odstawiamy naszą puchę do lodówki na 8-10 godzin minimum .Temperaturę wody i mięsa mierzymy za pomocą termometru z sondą (szpikulcem).
SMACZNEGO.


Prześlij komentarz