wtorek, 23 lutego 2016

Mielonka tyrolska

Przepis

Będziemy potrzebować 
-sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe
-woda 150-200 mililitrów
Mięso 
-800 g boczku
-350 g łopatki (tylko chude kawałki)
-350 g karkówki(tylko chude kawałki)
Przyprawy
Gramatura przypraw podana jest na 1,5 kg mięsa
-pekolo sól 27 g
-pieprz biały 3 g
-pieprz ziołowy 2 g
-ziele angielskie mielone 1 g
-gałka muszkatołowa mielona 1 g
-czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę
-żelatyna 15 g
Wykonanie
Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą  na 48 godz.
Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 3-4 mm.
Później stopniowo dodajemy przyprawy i mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa i ponownie wyrabiamy mięso.Można dodać również ugotowane i zmielone skórki wieprzowe.
Napełniamy osłonki i odstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin.Następnie parzymy.
Parzymy
Ja wodę nagrzałem do 80 stopni następnie wrzuciłem dwa batony i parzyłem w wodzie 70-75 przez 70 min.Następnie batony studziłem w zimnej wodzie przez 10 min.Potem do lodówki na 8 - 10 godzin .I to koniec SMACZNEGO.
Ps.Dla tych co chcą aby wyrób był identyczny w smaku i zapachu jak kupny powinni dodać aromat tyrolskiej .Do kupienia w sklepie swojski wyrób




Prześlij komentarz