sobota, 6 lutego 2016

Mielonka z papryką


Przepis

Przyprawy

-peklo sól lub sól kamienna 16-18 g/kg mięsa

-pieprz czarny 2 g/kg mięsa

-pieprz młotkowany z kolendrą 1 g /kg mięsa

-majeranek 0,5 g /kg mięsa

Mięso

Ja użyłem

-1 kg  tłuściejsze części łopatki

-1 kg ścinki z szynki

Wykonanie

Kupione mięso myjemy osuszamy tniemy na mniejsze kawałki i peklujemy solą lub peklo solą .

Dokładnie wyrabiamy można dodać odrobinę wody. Chowamy do lodówki na 24 godz.

Po tym czasie całość mielimy na sitku nr.8 mm. Dodajemy przyprawy ale stopniowo i wyrabiamy mięso, dajemy odrobinę wody ale nie wolno z nią przesadzić bo mięso będzie za luźne i będzie nam się rozpadać wyrób podczas krojenia. I dalej wyrabiamy. Mięso ma się bardzo dobrze kleić.

Dwie mniejsze papryki czerwoną i zieloną tniemy w kostkę około 1 cm i dodajemy do mięsa i mieszamy aby w miarę równo rozprowadzić ją w mięsie.

Wkładamy w praską lub szynkowar  z woreczkiem lub bez. Zamykamy puchę i wkładamy do lodówki na 24 godz. Następnie parzenie

Parzenie

-woda 75-80 stopni i parzymy do momentu gdy uzyskamy w środku w prasce-szynkowarze 63-65 stopnie. Mierzymy za pomocą termometru z sonda .Następnie wylewamy całą wodę i soki z szynkowara która powstała podczas parzenia, większość pochodzi z papryki. Dalsza czynność to schładzanie dwa razy po 5 min w zimnej wodzie. Wodę dwukrotnie zmieniamy na zimną. Po studzeniu naszą puchę chowamy do lodówki na 12 godz .

I to już koniec. SMACZNEGO



Prześlij komentarz