sobota, 6 lutego 2016

Mielonka z papryką


Przyprawy 

-peklosól 16-18 g/kg mięsa

-pieprz czarny 2 g/kg mięsa

-pieprz młotkowany z kolendrą 1 g /kg mięsa

-majeranek 0,5 g /kg mięsa

Mięso

-1 kg  łopatki 2 kl

-1 kg szynki

Wykonanie

Mięso tniemy na mniejsze kawałki i peklujemy. Chowamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie całość mielimy na sitku nr.8 mm. Maszynka nr.8 Dodajemy przyprawy  i wyrabiamy mięso do kleistości. Mięso ma się bardzo dobrze kleić. Można podczas wyrabiania namoczyć dłonie. Wody raczej nie dajemy z powodu papryki która i tak puści nam sporo soków podczas parzenia. Dwie mniejsze papryki czerwoną i zieloną można też zastosować żółtą, tniemy w kostkę około 1 cm i dodajemy do mięsa i mieszamy aby w miarę równo rozprowadzić ją w mięsie.Wkładamy w praską lub szynkowar  z woreczkiem lub bez. Zamykamy puchę i wkładamy do lodówki na 24 godz. Następnie parzenie

Parzenie

Woda 75 stopni i parzymy do momentu gdy uzyskamy w środku w prasce-szynkowarze 65-68 stopnie. Mierzymy za pomocą termometru z sonda .Następnie wylewamy całą wodę i soki z szynkowara która powstała podczas parzenia, większość pochodzi z papryki. Dalsza czynność to schładzanie  10 min w zimnej wodzie. Po studzeniu naszą puchę chowamy do lodówki na 12 godz .Docisku nie zdejmujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz