czwartek, 4 lutego 2016

PASZTET



PRZEPIS

Będziemy potrzebować
-½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka)
-½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina
-½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej
-jedna pierś z kurczaka
-1 cebula
-3 marchewki
-1 pietruszka
-½ małego selera
-5 liście laurowe
-10 ziaren ziela angielskiego
-20 ziaren czarnego pieprzu
-15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem
-1/3 szklanki bułki tartej
-2-3 jajka
-2 g/kg mięsa czarnego pieprzu
-2 g/kg mięsa ziołowego pieprzu
-0,5 g /kg mięsa majeranku
-0,5 g /kg ziół prowansalskich
-czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania
-wywar z gotowanego mięsa dawałem na oko mniej więcej 200 mil
-cztery plastry słoniny najlepiej wędzonej
Wykonanie
Do garnka włożyć wszystkie rodzaje mięs i warzywa z wyjątkiem wątroby.Dwie łyżeczki soli,5 liście laurowe , 10 ziaren ziela angielskiego,20 ziaren czarnego pieprzu.
Zalać zimną wodą – tyle, aby mięso i warzywa były przykryte. Gotować do miękkości mięsa na małym ogniu (około 2 godziny).
Po ugotowaniu mięso odcedzić zachowując wywar. Warzywa i przyprawy wyrzucić oprócz marchwi.
Wątrobę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gorącego wywaru i parzyć do tej pory, aż nie będzie wyciekała z niej krew – sprawdzić wbijając wykałaczkę lub widelec.
Następnie ugotowane mięsko i wątrobę i marchew zostawić do wystygnięcia a następnie zemleć dokładnie na gładką masę maszynką na sitku fi 2 mm 2 razy.
Do zmielonej masy dodać resztę składników i dokładnie wyrobić, jeśli będzie za sucha dodajemy  trochę wywaru. Masa powinna być wilgotna ale nie rzadka.
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.Wkładam wyrobioną  masę i dokładnie ubijam,na wierzch kładę plastry słoniny.
Pieczenie
Wstawić do rozgrzanego piekarnika 170-180 stopni góra dół i piec około 60-80 min.
Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia następnie wkładamy do lodówki na 8-10 godz i gotowe.SMACZNEGO

Prześlij komentarz