wtorek, 2 lutego 2016

Pieczeń



Przepis

Mięso
-szynka 0.7 kg
-łopatka 0,6 kg
-boczek 0,5 kg
Przyprawy
-peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa
-pieprz 2 g /kg mięsa
-majeranek 0,5 g/kg mięsa
-czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania
-woda dawałem na wyczucie mięso ma się dobrze kleić podczas wyrabiania nie może być rzadkie więc z ilością wody nie przesadzać
-papryka słodka lub ostra według uznania do posypania po wierzchu
-gorczyca ziarno na wierzch ale i można dać w środek
Wykonanie
Mięso umyć pod bieżącą wodą następnie osuszamy.Mięsko chude kroimy w kawałki różnej wielkości a boczek i to co zostaje tłuściejsze mielimy na sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą  i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Następnie po tym czasie mięsa mielone i krojone mieszamy ze sobą i przyprawiamy dolewamy odrobinę wody i mieszamy bardzo dokładnie.Wkładamy w formę do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 6 godz aby mięso przeszło przyprawami.Po tym czasie dodałem na wierzch gorczyce i przykryłem papierem do pieczenia  i teraz pieczemy 80-90 min.w temp 170 -180.Ja piekłem w 170 C 90 min.Pamiętajmy o tym że piekarnik piekarnikowi nie równy.Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier żeby wierzch się zarumienił.Gdy ostygnie na tyle aby można było pieczeń wyjąć  robimy to delikatnie i oprószamy przez sitko całość do o koła papryką i  majerankiem.Wstawiamy do lodówki na 8-10 godz.i gotowe smacznego.
Podstawowy przepis stworzyła moja znajoma Dominika ten jest zmodyfikowany lecz zasada ogólna robienia jest podobna .
Prześlij komentarz