Surowiec
-karkówka (w jednym kawałku u mnie 2 kg)
Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklowanie według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-pół główki czosnku dobrej jakości wyciśnięty przez praskę
Wywar do zalewy robimy z :
-3 papryczki ostre suszone
-trzy liście laurowe
-15 kulek ziela angielskiego
-mała łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
- praska
Wykonanie
Kupione mięso myjemy dokładnie pod bieżącą wodą . Następnie przygotowujemy solankę i wywar. Wywar robimy z szklanki wody w małym rondelku .Gotujemy go przez 10 min z przyprawami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia Do odmierzonej ilości wody dodajemy peklo sól ,czosnek oraz wywar dokładnie mieszamy.Teraz tak zrobioną solanką nastrzykujemy mięso i topimy w solance na 5-7 dni i przechowujemy w lodówce temp. 4-6 stopni. Po tym czasie wkładamy karkówkę do praski na wierzch dałem łyżeczkę pieprzu czerwonego zakładamy docisk zamykamy i parzymy.
Parzenie
Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu osiągnięcia w wyrobie 68-70 stopni.Następnie studzimy puchę w zimnej wodzie przez 10 min zmieniamy wodę i ponownie 10 min teraz szynkowar wkładamy do lodówki na 8-12 godz.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz