wtorek, 12 lipca 2016

Karkówka

Surowiec
-karkówka (w jednym kawałku u mnie 2 kg)

Przyprawy i materiały pomocnicze
-70 g peklo soli lub soli nie jodowanej na litr wody i ta ilość zalewy na jeden kg mięsa
-pół główki czosnku dobrej jakości wyciśnięty przez praskę
Wywar robimy z :
-3 papryczki ostre suszone
-trzy liście laurowe
-15 kulek ziela angielskiego
-mała łyżeczka pieprzu młodkowanego z kolędrą
-szynkowar lub praska

Wykonanie
Kupione mięso myjemy dokładnie pod bieżącą wodą .Następnie przygotowujemy solankę i wywar.Wywar robimy z szklanki wody w małym rondelku .Gotujemy go przez 10 min z przyprawami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia Do odmieżonej ilości wody dodajemy peklo sól lub sól ,czosnek oraz wywar dokładnie mieszamy.Teraz tak zrobioną solanką  nastrzykujemy mięso i topimy w solance na 5 dni i przechowujemy w lodówce.Co 12 -24 godz mięso obracamy na drógą strone.Po tym czasie mięso płuczemy pod bieżącą wodą wycieramy do sucha i wkładamy do praski lub szynkowara na wieżch dałem łyżeczkę pieprzu czerwonego zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.

Parzenie
Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu osiągnięcia w wyrobie 65 stopni.Następnie wylewamy powstałą wodę z szynkowara i studzimy puchę w zimnej wodzie przez 10 min zmieniamy wodę i ponownie 10 min następnie szynkowar wkładamy do lodówki na 8-12 godz.
SMACZNEGO
Prześlij komentarz