Surowiec
-szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski)
Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklosól ilość według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania) opcjonalnie
-coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili na wierzch szynki
- praska
Wykonanie
Robimy zalewę i nastrzykujemy szynkę tą zalewą. Szynkę topimy z dodatkiem czosnku według kalkulatora peklowania pięć dni https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Teraz osuszamy mięso i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją trochę obić ,miejsca od środka gdzie będzie składana. .Jeśli mamy jeden kawałek który nie wymaga składania i nie chcemy jej ciąć w celu wycinania jakiś błonek nie musimy używać tłuczka. Szynkę wkładamy do puchy, na wierzch kładziemy listki laurowe i papryczki i zamykamy praskę .
Parzenie
Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu gdy w środku wyrób będzie miał 68 stopni.
Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie 2 razy po 10 min zmieniając wodę .
Wkładamy do lodówki na 8-12 godz po tym czasie wyjmujemy z puchy i to koniec .
SMACZNEGO
-szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski)
Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklosól ilość według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
-czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania) opcjonalnie
-coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili na wierzch szynki
- praska
Wykonanie
Robimy zalewę i nastrzykujemy szynkę tą zalewą. Szynkę topimy z dodatkiem czosnku według kalkulatora peklowania pięć dni https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Teraz osuszamy mięso i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją trochę obić ,miejsca od środka gdzie będzie składana. .Jeśli mamy jeden kawałek który nie wymaga składania i nie chcemy jej ciąć w celu wycinania jakiś błonek nie musimy używać tłuczka. Szynkę wkładamy do puchy, na wierzch kładziemy listki laurowe i papryczki i zamykamy praskę .
Parzenie
Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu gdy w środku wyrób będzie miał 68 stopni.
Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie 2 razy po 10 min zmieniając wodę .
Wkładamy do lodówki na 8-12 godz po tym czasie wyjmujemy z puchy i to koniec .
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz