piątek, 1 lipca 2016

SZYNKA ,,jak dawniej ''

Surowiec
-szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski)

Przyprawy i materiały pomocnicze
-peklo sól (ilość według http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm)
-czosnek zgnieciony przez praskę(ilość według uznania)
-coś dla oka kilka listków laurowych i papryczek chili
-1-2 łyżeczki żelatyny
-szynkowar lub praska

Wykonanie
Kupioną szynkę myjemy pod bieżącą wodą i topimy ją z dodatkiem czosnku według tabeli peklowania pięć dni wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm. Po tym czasie szynkę myjemy pod bieżącą wodą ,osuszamy dokładnie i za pomocą tłuczka do schabowych staramy się ją trochę obić ,miejsca od środka gdzie będzie składana .Jeśli mamy jeden kawałek który nie wymaga składania nie musimy używać tłuczka i dodawać żelatyny.Następnie dodajemy żelatynę w miejscach gdzie szynkę składamy.Szynkę wkładamy do puchy na wierzch kładziemy listki laurowe i papryczki i zamykamy szynkowar lub praskę .Wkładamy do lodówki na 24 godz.

Parzenie
Woda 70 stopni i parzymy do momentu gdy w środku wyrób będzie miał 63-65 stopni.
Wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie 2 razy po 10 min zmieniając wodę .
Wkładamy do lodówki na 8-12 godz po tym czasie wyjmujemy z puchy i to koniec .
SMACZNEGO


Prześlij komentarz