wtorek, 7 marca 2017

Wędzone ćwiartki z kurczaka



SUROWIEC
- 5 ćwiartek z kurczaka to około 2 kg

PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g
mięsa+400 g wody +40 g soli
-nad pietruszki 2 pęczki
-korzeń pietruszki 1 duży
-marchewka 2 duże
-koperek 1 pęczek
-seler 1 korzeń
-por 2 sztuki

WYKONANIE
Kupione ćwiartki przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór,
usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy nasze ćwiartki
czas peklowania 24 godziny. Peklowanie powinno odbywać się w lodówce. Do dużego gara
wlewamy tyle wody aby nasz był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i
zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować zakręcamy gaz wkładamy termometr i
czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni. I staramy się utrzymać 75-80 stopni.
Następnie wkładamy ćwiartki kurczaka z sondą wbitą w najgrubszą część ćwiartki. Gdy
osiągnie 72 stopnie wyjmujemy aby wszystko ostygło. Później wieszamy w przewiewnym
miejscu na kilka godzin aby ociekł.

WĘDZENIE
Wędzimy w temperaturze 50-55 st. C. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala. U mnie
wędzenie trwało 3,5 godzin.
SMACZNEGO
Prześlij komentarz