poniedziałek, 6 marca 2017

Kurczak wędzony




SUROWIEC
-kurczak około 2 kg

PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana do przygotowania solanki. Lub peklosól  lub 50/50. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g soli
-nad pietruszki 2 pęczki
-korzeń pietruszki 1 duży
-marchewka 2 duże
-koperek 1 pęczek
-seler 1 korzeń
-por 1 szt.
-sznurek wędzarniczy

WYKONANIE
Kupionego kurczaka przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy kurczaka czas peklowania 24 godziny. Peklowanie powinno odbywać się w lodówce. Do dużego gara wlewamy tyle wody aby nasz kurczak był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować zakręcamy gaz wkładamy termometr i czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni. I staramy się utrzymać 75-80 stopni. Następnie wkładamy kurczaka z sondą wbitą w pierś najgrubszą część tuszki. Gdy osiągnie 72 stopnie wyjmujemy delikatnie aby ostygł. Później wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzin aby ociekł. Wieszamy w sposób gdzie sznurek przechodzi pod skrzydłami i skrzydełka są wtedy delikatnie rozłożone.

WĘDZENIE
Wędzimy w temperaturze 50-55 st. C. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 5 godzin. Tak zrobiony kurczak jest dobry na zimno i gorąco.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz