Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
czwartek, 16 marca 2017
Słonina Białowieska z zalewy wędzona
SUROWIEC
-słonina ze skórą najlepiej aby była gruba z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu
-jeśli słonina jest z dużymi przyrostami mięsnymi można lecz nie trzeba dodać trochę peklosoli np.sól 100g peklo 40g
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana 120-140 g/kg i litr wody
-pieprz ziołowy białowieski jest to mieszanka przypraw w swoim składzie zawiera (gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka,jałowiec)-jest bardzo aromatyczna
-czosnek według uznania ja dałem główkę na dwa kg słoniny
-haki wędzarnicze
WYKONANIE
Kupioną słoninę tniemy na kawałki jakie nam pasują .Robimy zalewę i dodajemy zgnieciony czosnek, następnie topimy słoninę na okres 14-20 dni i
przechowujemy w lodówce. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą
osuszamy dokładnie .Następnie posypujemy pieprzem ziołowym białowieskim i nacieramy, pakujemy próżniowo lub zawijamy w folie spożywczą i
chowamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Później wieszamy na hakach aby słonina
ociekła i wyschła.
WĘDZENIE
3,5-4 godziny w temperaturze 30-35 stopni
Po wędzeniu studzimy i chowamy do lodówki. Później można zamrozić.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super.
OdpowiedzUsuń