SUROWIEC
1,5-2 kg polędwicy
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 80 g /kg i na litr wody
-sznurek wędzarniczy
WYKONANIE
Kupujemy schab myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy mizdrę biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza. Przygotowaną solanką nastrzykujemy schab 60 mil na kg. Następnie topimy schab na 5 dni. Peklowanie powinno się odbywać temp.4-8 stopni. Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wiążemy i pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu u mnie ociekało 12 godzin. Osuszanie w wędzarni bez dymu temperatura 35-40 stopni. Osuszamy do momentu aż powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha i ciepła.
WĘDZENIE
temperaturze 50-60 stopni do koloru jaki chcemy uzyskać. Po wędzeniu wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu .Dalsze studzenie odbywa się w lodówce. SMACZNEGO
Czy do polędwicy wieprzowej też mogę ten przepis zastosować?
OdpowiedzUsuń