sobota, 20 maja 2017

Słonina z przyprawami i ziołami


SUROWIEC, ZIOŁA I PRZYPRAWY
-1 kg słoniny ze skórą 3-4 cm najlepiej swojskiej smaloną słomą
-sól nie jodowana 120 g/kg i 1 l wody
-pół główki czosnku zgniecionego
-30 kulek ziela angielskiego
-60 kulek pieprzu kolorowego
-8 liści laurowych
-3 papryki chili przekrojone po długości

Przyprawy i zioła do posypania słoniny
Przyprawy zakupione w sklepie https://swojskiwyrob.pl
-mieszanka przypraw ,,huzarska pikantna”
-mieszanka przypraw ,,18 ziół ojca Mateusza”

WYKONANIE
Słoninę tniemy na dwa paski, przygotowujemy solankę i dodajemy czosnek. Następnie pół szklanki wody zagotowujemy razem z przyprawami czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy, papryczki chili .Gotujemy na małym ogniu 5 min następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie całość wlewamy do solanki topimy słoninę i chowamy do lodówki 10-14 dni. Po tym czasie osuszamy słoninę ręcznikiem papierowym i osypujemy mieszankami ziół i przypraw. Każdy kawałek osobną mieszanką. Pakujemy w próżnię lub w folie spożywczą i ponownie do lodówki tym razem na 60 dni.
Ps. Można taką słoninę potraktować jeszcze dymem lecz ja pożeram bez dymu
SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Wygląda smacznie i zachęcająco.
    Zrobiliście mi psikusa pisząc "topię słoninę" i t było od "zatapiamy lub zanurzamy" a mnie stało w głowie "wytapiany" :)

    OdpowiedzUsuń