Nie wędzona
Wędzona
SUROWIEC I PRZYPRAWY
-słonina
-czosnek
-sól nie jodowana gruba
-pieprz ziołowy białowieski
WYKONANIE
Kupioną słoninę tniemy na mniejsza kawałki nacieramy wyciśniętym czosnkiem i posypujemy obficie pieprzem ziołowym białowieskim. Następnie zasypujemy solą na grubo 2-3 cm z każdej strony. Wkładamy do lodówki na 1,5 miesiąca. Wyjmujemy słoninę oczyszczamy ją dokładnie z starej mokrej soli. Posypujemy ponownie pieprzem i zasypujemy na grubo solą na okres minimum 2-3 miesiące i wstawiamy do lodówki. Po tym czasie znowu oczyszczamy słoninę z soli ja to robię szczoteczką. Ponownie osypujemy pieprzem tym razem już nie za dużo i pakujemy próżniowo lub zawijamy w folie spożywczą na okres 2 tyg. Przechowujemy w lodówce. Później wędzimy 3-4 godziny w temp. 30-35 stopni. Po wędzeniu pakujemy w próżnie lub folie spożywcza i do zamrażarki na 14 dni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz