SUROWIEC
-1 kg słoniny dobrej jakości najlepiej grubej
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana gruba
-czosnek dobrej jakości 1 duża główka.
-ulubione przyprawy
-jakiś pojemnik
WYKONANIE
Kupioną słoninę nacieramy rozgniecionym czosnkiem następnie osypujemy przyprawami. Na dno pojemnika sypiemy około 1-2 cm soli układamy słoninę skóra do dołu jeśli jest ze skórą. Teraz dokładnie zasypujemy sało solą ma być cała przykryta z każdej strony warstwą soli 1-2 cm. Wkładamy do lodówki na 4 tygodnie. Po tym czasie odkopujemy sało i czyścimy dokładnie z mokrej soli i przypraw. Po oczyszczeniu ponownie wkładamy w sól ale oczywiście świeżą. Teraz trzymamy dłużej minimum 2 miesiące max 6 miesięcy, dłużej nie ma potrzeby. Następnie znowu czyścimy słoninę z soli najlepiej jakąś szczoteczką. Pakujemy w próżnię lub folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika 2-4 tyg.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz