Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
niedziela, 15 października 2017
Tuszonka wieprzowo-wołowa z nutą dymu
Wersja 2
SUROWIEC
-1 kg wołowiny 2 klasa
-1 kg boczku ze skórą
-100 g skórek wieprzowych wędzonych
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-14 g peklo soli /kg
-1 g/kg pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu
-0,5 g/kg kolendra ziarno rozdrobniona w moździerzu
-1 listek laurowy na słoik
-3 g/kg czosnek dobrej jakości zgnieciony w prasce
-woda 200 ml
-słoiki
-szybkowar
WYKONANIE
Mięso tniemy w kostkę około 3 cm i peklujemy. Czas 24 godz. Teraz przyprawiamy i znowu na 24 godz.do lodówki. Po tym czasie gotujemy skórki w małej ilości wody, gdy będą już miękkie czekamy aż ostygną i mielimy je na sitku fi 2,5-3 mm. Do mięsa dodajemy skórki z wywarem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso upychamy do słoiczków i sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie w szybkowarze spadnie wyjmujemy słoiki i czekamy aż wystygną następnie chowamy do lodówki. Taki wyrób można spożywać na zimno i gorąco.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz