Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
sobota, 24 listopada 2018
Kiełbasa czosnkowa
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Używałem maszynki nr. 8
-4 kg boczek (chudy) 8 mm
-3 kg karkówka szarpak
-3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-18 g/kg peklosól
-2-3 g/kg pieprz czarny
-0,5-1 g/kg kolendra mielona
-0,5-1 g/kg chili nitki lub chilli jalapeno
-1 g/kg majeranek
-10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej.
-woda 0,5 l podczas dodawania przypraw
WYKONANIE
Kupione mięso każdy rodzaj w osobnym pojemniku tniemy w kostkę około 4x4 cm, szynkę tniemy w kostkę już na docelowy wymiar 1-1,5 cm . Peklujemy i wstawiamy do lodówki na 2 dni w temp. 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy mięso przyprawiamy i dajemy wodę. Dokładnie mieszamy do kleistości. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Napełniamy jelita wp ściśle i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 3,5 h .Następnie podpiekamy lub parzymy. Podpiekanie 80-90 st do uzyskania 70 st. w środku kiełbaski. Parzenie woda 75-80 st. do uzyskania 70 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 5-10 min w zimnej wodzie. Teraz czekamy aż wystygnie całkowicie i chowamy do lodówki. SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dzień dobry ,
OdpowiedzUsuńMam takie małe pytanie .. czy mięso to peklujemy na mokro wg wzoru 1kg mięsa +1 litr wody + 18g peklosoli czy na sucho ?
Na sucho
UsuńProszę o odpowiedż. Rozumiem, że szynkę kroimy, a pozostałe mięso po peklowaniu jakim sitkiem rozdrabniamy ?
OdpowiedzUsuńDziękuję,już wiem, pominęłam, nie zauważyłam, że tak wyrażnie napisano.
UsuńJest napisane w przepisie
OdpowiedzUsuń