sobota, 24 listopada 2018

Kiełbasa czosnkowa






SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
Używałem maszynki nr. 8
-4 kg boczek (chudy) 8 mm
-3 kg karkówka szarpak
-3 kg szynka w kostkę 1-1,5 cm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-18 g/kg peklosól
-2-3 g/kg pieprz czarny
-0,5-1 g/kg kolendra mielona
-0,5-1 g/kg chili nitki lub chilli jalapeno 
-1 g/kg majeranek
-10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej.
-woda 0,5 l podczas dodawania przypraw

WYKONANIE 
Kupione mięso każdy rodzaj w osobnym pojemniku tniemy w kostkę około 4x4 cm, szynkę tniemy w kostkę już na docelowy wymiar 1-1,5 cm . Peklujemy i wstawiamy do lodówki na 2 dni w temp. 4-6 st.  Po tym czasie rozdrabniamy mięso przyprawiamy i dajemy wodę. Dokładnie mieszamy do kleistości. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin. Napełniamy jelita wp ściśle i odwieszamy do osadzenia na 2 godz. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. bez dymu. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy właściwe wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 3,5 h .Następnie podpiekamy lub parzymy. Podpiekanie 80-90 st do uzyskania 70 st. w środku kiełbaski. Parzenie woda 75-80 st. do uzyskania 70 st. w środku kiełbasy. Następnie kiełbasę sparzoną topimy na około 5-10 min w zimnej wodzie. Teraz czekamy aż wystygnie całkowicie  i chowamy do lodówki. SMACZNEGO.

5 komentarzy:

  1. Dzień dobry ,
    Mam takie małe pytanie .. czy mięso to peklujemy na mokro wg wzoru 1kg mięsa +1 litr wody + 18g peklosoli czy na sucho ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o odpowiedż. Rozumiem, że szynkę kroimy, a pozostałe mięso po peklowaniu jakim sitkiem rozdrabniamy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,już wiem, pominęłam, nie zauważyłam, że tak wyrażnie napisano.

      Usuń