wtorek, 27 listopada 2018

Galareta wieprzowo-drobiowa




SKŁADNIKI
Dodane do gotowania:
-woda tyle aby zakryło wszystkie składniki
-golonka tylna szt.1
-nóżki w/p szt. 2
-ćwiartki z kurczaka szt.2
-skórki w/p wędzone 300 g
-skórki w/p nie wędzone 200 g
-3 marchwie
-1 cebula
-suszone warzywa ilość według uznania
-3 listki laurowe
-8 ziaren ziela angielskiego
-łyżka suszonego szczypiorku
-sól 25 g

Przyprawy dodane po ugotowaniu:
- 4 ząbki czosnku
-pieprz czarny 1 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
-sól 25 g
-świeży lub mrożony koperek na wierzch galarety

WYKONANIE:
Z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara , zalać wodą na wysokość taką aby wszystkie składniki były przykryte około 3 cm. Dodać w/w przyprawy i warzywa które dodajemy podczas gotowania. Zamknąć szybkowar i wstawić na kuchenkę . Po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować 80-90 minut, szybkowar otworzyć po 30 min. Teraz całość trzeba odcedzić. Gdy mięso ostygnie trzeba je obrać z kości, rozdrobnić na mniejsze kawałki widelcem i włożyć do salaterki, mniejszych miseczek słoiczków lub plastikowych pojemniczków. Do rosołu dodać resztę przypraw i dosolić do smaku. Następnie zalewamy rosołem mięsko które porozkładaliśmy w pojemnikach i salaterkach. Gdy całość przestygnie wkładamy do lodówki aby całkowicie stężało, ścięła się galaretka. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz