Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
sobota, 22 grudnia 2018
Boczek rolowany- parzony cyrkulatorem
SUROWIEC
-boczek bez skóry 1,5 kg /najlepiej cienki
PRZYPRAWY
-peklosól 17 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-jałowiec mielony 2 g/kg
-kozieradka 1 g/kg
-czosnek 3 ząbki
WYKONANIE
Płat boczku docinamy do prostokąta i pozbawiamy go skóry. Dobrze jest obie strony boczku oklepać trochę tłuczkiem do schabowych aby miały warstewkę mięsa która się klei. Ja tego nie zrobiłem i widać małe dziurki . Teraz peklujemy i przyprawiamy . Zwijamy bardzo ciasno pakujemy w ciasną siatkę i dodatkowo wiążemy. Teraz pakujemy w próżnię .Ja dodatkowo boczek dałem jeszcze do praski lecz to nie konieczne. Całość ląduje w lodówce w temp 4 stopnie na 7 dni.
PARZENIE
12 godzin w 62 stopniach
Następnie zdejmujemy docisk i studzimy 10 min w zimnej wodzie dalsze studzenie odbywa się w lodówce około 8-10 godzin.
Mieszanka przypraw jaką zastosowałem daje nam bardzo ciekawy smak. Polecam.
SMACZNEGO:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz