sobota, 1 grudnia 2018

Śledzik w oleju z odrobiną octu


SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE
-dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów
-po połowie cebuli białej i czerwonej
-czosnek 4 ząbki
-olej ja użyłem rzepakowego może być inny
-ocet 20 ml
-słoik 900 ml

WYKONANIE
Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki na 2-4 dni. Śledzik zrobiony w tak prosty sposób jest pyszny polecam.

12 komentarzy:

  1. Bede musiala sprubowac. Takich jeszcze nie robilam.

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakich śledzi ty użyłeś Jacku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak długo mogą stać w lodówce, jak zrobimy na zapas?

      Usuń
    2. Nie za długo lepiej zapasu nie robić ale myślę że z tydzień na pewno

      Usuń
  3. możesz zmienić kolorystykę stronki jest tragiczna, poprzednia była dużo lepsza... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To kwestia gustu jednym się podoba drugim nie 😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Kłaniam się,
    jaki jest okres przechowywania w lodówce tak przygotowanych śledzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że z tydzień na pewno dłużej nie próbowałem bo się zjadało

      Usuń