sobota, 19 października 2019

Mielonka wieprzowa - 2


SUROWIEC:
-boczek 1 kg
-karkówka 1 kg
-szynka 1 kg
-mięso z golonki razem z tłustym szt.1
-podgardle bez gruczołów i skóry 0,5 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 15 g/kg
-czosnek zgnieciony przez praskę 2 g/kg
-pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg
-ziele angielskie 0,5 g/kg
-woda 600 ml do całości
-skrobia ziemniaczana 40 g do całości
-puszki
-zamykarka do puszek
-szybkowar
-opcjonalnie można dodać żelatynę dwie łyżeczki lub ugotowane do miękkości i zmielone na drobnym sitku 2 mm skórki wieprzowe ,można wykorzystać skórę z golonki.


WYKONANIE
Cały surowiec tniemy w 3 cm kostkę i peklujemy zalecaną dawką peklosoli.  Czas peklowania 48 godzin w temp. 4-6 st. Po tym czasie cały surowiec mielimy.U mnie rozdrabnianie odbywało się na maszynce zelmer 8, sitko fi 5 mm. Następnie przyprawiamy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy aby cała woda została wchłonięta przez mięso i przyprawy dobrze się wymieszały z mięsem. Na koniec przesiewamy przez drobne sitko skrobię ziemniaczaną do mięsa i również dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki i skrobia była w całym surowcu. Odstawiamy mięso  na 3 godz do lodówki w celu wyrównania smaków. Napełniamy ściśle puszki,zamykamy i przeprowadzamy sterylizację w szybkowarze czas 65 min. Po tym czasie jak ciśnienie spadnie otwieramy szybkowar i puszki wkładamy do zimnej wody aż wystygną ,dalsze chłodzenie odbywa się w lodówce.
SMACZNEGO.

8 komentarzy:

  1. Można zastosować słoiki do peklowania i jaki czas gotowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastosować słoiki i można gotować ale trzeba gotować 3 razy w odstępach 24 h za każdym razem słoiki po gotowaniu wyjmujemy 1 raz 40 min 2 raz 30 min 3 raz 20 min to do słoiczków małych szklankowe około 250 ml. do większych stosujemy większe czasy. Lepiej kupić szybkowar szybciej i lepiej .Ciśnienie i wyższa temp. robi robotę

      Usuń
    2. Jacku, jaki czas sterylizacji w szybkowarze od osiagniecia cisnienja? Na pierwszym, czy drugim stopniu szybkowara? Pozdrawiam

      Usuń
    3. Napisane jest w przepisie 65 min .U mnie szybkowar ma jeden stopień prawdopodobnie w nim uzyskuje 115 st. daj na drugi stopień

      Usuń
  2. Czy można gotować słoiki w szybkowarze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wbrew pozorom sterylizacja w autoklawie to bardzo skomplikowany proces. W artykule dostępnym na stronie internetowej http://technologia-zywnosci.pl/mapowanie-temperatury-w-autoklawie/ można przeczytać więcej informacji na ten temat.

    OdpowiedzUsuń