Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 1 listopada 2019
Blok dwukolorowy
Wykonanie żony Kasi
SKŁADNIKI:
Biała część:
-250 g margaryny Kasi lub masło
-500 g mleka w proszku
-125 ml wody lub mleko
-250 g cukru
-herbatniki ciemne 30-40 szt
Brązowa część:
-250 g margaryny Kasi lub masło
-500 g mleka w proszku
-125 ml wody lub mleko
-250 g cukru
-6 łyżek kakao
-herbatniki jasne około 30-40 szt
Dodatki :
-rodzynki
-suszona żurawina
-orzechy nerkowca
-orzechy laskowe
-orzechy ziemne
-orzechy włoskie
-pestki z dyni lub słonecznika
-sezam
Ps. W/w dodatki są tylko sugestią można dodać wszystkie po trochu lub wybrać swoje ulubione.
Materiały pomocnicze:
-papier do pieczenia
-dwie formy keksowe
Wykonanie :
1. Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię i dosyp cukier.
2. Całość zagotuj, aby składniki się dobrze rozpuściły i połączyły.
3. Przestudź.
4. Połowę herbatników drobno pokrusz.
5. Masę przelej do miski, wsyp mleko w proszku wymieszaj mikserem.
6. Dodaj pokruszone herbatniki oraz wybrane dodatki.
7. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.
8. Następnie przygotowujemy drugą masę z kakao.
9. Drugą masę przygotuj tak samo ( do rondelka wlej wodę , dodaj Kasię , dosyp cukier i kakao.
Przestudź. Masę przelej do miski , wsyp mleko, wymieszaj mikserem .
10. Dodaj herbatniki i wybrane dodatki , wymieszaj łyżką.
11. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
12. Przełóż masę do formy, najpierw jeden kolor ,a następnie drugi.
13. Wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
14. Po tym czasie można kosztować :)
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A do czego używamy te całe herbatniki ?.
OdpowiedzUsuńcałych tu nie tylko połamane ale możesz i dać kilka całych
Usuńuwielbiam! to mój smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuń