Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 11 października 2019
Sało z przyprawą -Białoruś
SUROWIEC I PRZYPRAWY
-słonina
-przyprawa jak na zdjęciu 27 g/kg
-3-4 większe ząbki czosnku na kg słoniny
WYKONANIE :
Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko. Słoninę nacieramy czosnkiem i posypujemy naszą przyprawą. Następnie taką słoninę wkładamy w słoiki i puszki przykrywamy wieczkiem puszki i odstawiamy do lodówki na 7 dni aby słonina przeszła czosnkiem i przyprawą . Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 95 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz