Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
piątek, 22 listopada 2019
Boczek z próżni surowy
SUROWIEC:
-boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej
PRZYPRAWY:
-peklosól 22 g/kg -kozieradka 1 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania
WYKONANIE
Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 5 miesięcy w temperaturze 4-6 stopni po 1-2 tygodniach w zależności kto jak lubi czosnek wyjmujemy boczek i zdejmujemy czosnek i ponownie w próżnię. Dajemy nowe woreczki. Osobiście otwierałem co miesiąc i sprawdzałem czy wszystko ok, czy nie widać jakiś niespodzianek i czy zapach jest w porządku. Wyrób jest smaczny, kruchy i delikatny. Taki wyrób najlepiej pokroić w cienkie plasterki i do tego jakiś porządny dobry alkohol. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz