SUROWIEC
-cienka słonina bez skóry
PRZYPRAWY
-sól warzona 16-20 g/kg
-czosnek świeży 3-4 większe ząbki na kg słoniny
-cebula suszona płatek 2- 4 g/kg
-10-15 g /kg Obsypka Huzarską jest to mieszanka ziół zakupiona w sklepie internetowym :
https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-kulinarne-mieszanki-przyprawowe/369-obsypka-huzarska-pikantna-bez-glutaminianu.html?search_query=huzarska&results=1
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w pokojowej temp. następnie chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Słoiki jak długo pasteryzowac w garnku?
OdpowiedzUsuń