czwartek, 30 kwietnia 2020

Słonina ziołowa





SUROWIEC
-słonina cienka bez skóry

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 
-sól nie jodowana 23-24 g/kg
-czosnek świeży 4 większe ząbki zgniecione w prasce lub 4-5 g płatek suszony rozdrobniony w moździerzu na 1 kg słoniny
-pieprz cytrynowy 2 g/kg
-zioła prowansalskie 3 g/kg
-cebula suszona 2-3 g /kg
-słoiki / puszki
-szybkowar

WYKONANIE 
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)

4 komentarze:

  1. Jak sterylizuje się w szybkowarze? Ile wody powinno być kiedy robimy to to w słoikach? Tak samo jak normalnie pasteryzacja, że pod gwint?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłem na dwa sposoby i jest ok czyli pokrywki były zakryte i pod gwint

      Usuń
  2. Witam mam pytanie czy puszki przed wsadzeniem zywnosci trzeba wysterylizowac jakos 🤔 czy normalnie pakujeny do puszek i dopiero pakujemy w szybkowarze

    OdpowiedzUsuń