SKŁADNIKI
-szynka
-peklosól
WYKONANIE
Szynkę peklujemy na mokro z nastrzykiem 80-100 ml na kg mięsa. Osobiści peklowałem według kalkulatora peklowania na mokro 5-7 dni w temp. 4-6 stopni w lodówce
https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
lub
Gdy mięso już się zapeklowało trzeba szynkę związać lub dać w siatkę, następnie przechodzimy do obróbki termicznej w piekarniku . Do naczynia żaroodpornego wlewamy 200 ml wody wkładamy szynkę wbijamy sondę od termometru i zamykamy naczynie. Piekarnik ustawiamy na 110 stopni i podgrzewamy wyrób do momentu, aż osiągnie 45 st. w środku. Następnie zdejmujemy pokrywkę włączamy termo obieg i podgrzewamy szynkę do momentu aż osiągnie 64-65 st. Po wyjęciu z piekarnika temperatura jeszcze podskoczy o 3-4 st. Pamiętajmy cały czas o kontroli temp. w środku wyrobu i w piekarniku, temp. nie może być większa niż ustaliliśmy. Po wystygnięciu finalny wyrób jest bardzo smaczny i soczysty .Polecam .
Oj jak apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Panie Jacku a czy nie trzeba żadnych przypraw do zalewy dodać?Pozdrawiam Joanna
OdpowiedzUsuńPrzepraw nie lepiej ale wywar z przypraw można
UsuńOgólnie po prostu dzięki za tego bloga. Bardzo fajne przepisy, mam już zapisane ze 20 jak nie więcej i mam zamiar wszystkie wypróbować. Jeszcze raz dziękuję!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo
UsuńSuper szyneczka
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń