SKŁADNIKI
-słonina cienka
-sól warzona nie jodowana 24 g/kg
-chilli suszone 3 g/kg
-papryka suszona płatek kolorowa 4 g/kg-czosnek suszony rozdrobniony w moździerzu 1-2 g/kg
-pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 3-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni.
Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz