środa, 3 lutego 2021

Słonina czosnkowa ,,na raz''

 





SUROWIEC 

-słonina cienka 

PRZYPRAWY

-sól nie jodowana 24-25 g/kg

-czosnek świeży zgnieciony w prasce lub suszony rozdrobniony w moździerzu /ilość według uznania 

OBÓBKA TERMICZNA W SZYBKOWARZE 

-czas 70 min w puszkach 160 g

-czas 90 min w puszkach 300 g

WYKONANIE 

Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek przy puszce trzeba uwzględniając wieczko, nacieramy dokładnie solą i czosnkiem układamy ściśle w puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-3 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Po tym czasie sterylizujemy w szybkowarze określony czas. Następnie schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym😊.





1 komentarz:

  1. Super wygląda słoninka i z pewnością pyszna. Ja to muszę też porobić jakieś swoje przetwory domowe. Chociaż przyznam, że z wygody zaczęłam kupować od producenta Karol-Zakłady Mięsne i niesamowicie mi smakują. Zwłaszcza ich biała parzona i boczek parzony.

    OdpowiedzUsuń