SUROWIEC
-słonina cienka
PRZYPRAWY
-sól nie jodowana 24-25 g/kg
-czosnek świeży zgnieciony w prasce lub suszony rozdrobniony w moździerzu /ilość według uznania
OBÓBKA TERMICZNA W SZYBKOWARZE
-czas 70 min w puszkach 160 g
-czas 90 min w puszkach 300 g
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek przy puszce trzeba uwzględniając wieczko, nacieramy dokładnie solą i czosnkiem układamy ściśle w puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-3 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Po tym czasie sterylizujemy w szybkowarze określony czas. Następnie schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym😊.
Super wygląda słoninka i z pewnością pyszna. Ja to muszę też porobić jakieś swoje przetwory domowe. Chociaż przyznam, że z wygody zaczęłam kupować od producenta Karol-Zakłady Mięsne i niesamowicie mi smakują. Zwłaszcza ich biała parzona i boczek parzony.
OdpowiedzUsuń