piątek, 11 lutego 2022

Konserwa smarowna




SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE 8

-boczek 1kg /10mm

-pachwina  1 kg /8mm (przerośnięte)

-słonina 0,7 kg /8 mm

-podgardle 0,7 kg 8mm (przerośnięte)

-wątroba wp 0,6 kg 8mm

PRZYPRAWY MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 15g/kg 

-sól nie jodowana 15 g/ kg do słoniny

-pieprz kolorowy 4g/kg

-chilli jalapeno grys 2g/kg

 -czosnek świeży 5g/kg

-papryka suszona płatek 5g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg

-cebula suszona 3g/kg

Ps. wyżej wymienione przyprawy to tylko moja sugestia które zastosowałem. Przyprawy można dać pod siebie kto jakie lubi.

-woda 800 ml

-słoiki, puszki

-szybkowar 

WYKONANIE 

Kupiony  surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy ,solimy odkładamy na 2 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy, w tym samym dniu kupujemy świeżą wątrobę tniemy ją na paski -kostkę 3-4 cm i parzymy ją w wodzie 80 st. około 10-15 min. Wodę z wątroby wylewamy. Wątrobę rozdrabniamy i dodajemy do reszty surowca. Dolewamy wody, dajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy aby przyprawy i woda połączyła się z surowcem. Odstawiamy do lodówki na około 2 godz. aby surowiec z przyprawami się przegryzły. W między czasie przyszykowujemy puszki i słoiki, pokrywki i wieczka wyparzamy dokładnie i osuszamy. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Następnie gdy spadnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i  studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np.  i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz