SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Mięso było mielone na maszynce nr.8 siatka nr.8
-ścinki wieprzowe 1kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 16 g/kg
-czosnek świeży 3-4 ząbki na kg
-pieprz czarny3g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg
-18 ziół ojca Mateo 3g/kg
-papryka suszona płatek 14g/kg
-woda 10%
WYKONANIE
Kupione ścinki peklujemy czas 2 dni. Jeśli są jakieś większe kawałki tniemy je na mniejsze kawałki około 3-4 cm. Mięso mielimy dodajemy wodę wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Puszki i słoiki, pokrywki i wieczka wyparzamy dokładnie i osuszamy. Napełniamy puszki słoiki, zamykamy i gotujemy (sterylizujemy) w szybkowarze 65 min. Czas mierzymy od momentu uzyskania odpowiedniego ciśnienia. Po tym czasie wyłączamy np. gaz, gdy ciśnienie samoczynnie spadnie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Wodę zmieniamy kilka krotnie. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej, aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce.
Ps: w/w przyprawy to tylko moja sugestia można dać inne swoje ulubione. Ten wyrób powstał z myślą o czymś tanim, a zarazem smacznym. Mięso ze ścinek jest mięsem z reguły najtańszym, a więc w obecnej chwili i cen jakich mamy ścinki wp. to dobry wybór na wyroby takie jak swojska mielonka, pieczeń, pulpety, wkładka do zup czy do bigosu, a nawet można zrobić fajną kiełbaskę. Jak widać na zdjęciach mielonka wyszła fajnie jest wszystko co powinno być w mielonkach tego typu. Mamy sporą ilość pysznej galaretki, smalczyk pod wieczkiem do posmarowania chleba i samo mięso. Mielonka z takiego mięsa jest smaczna konsystencja odpowiednia, więc polecam. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz