SUROWIEC
-ligawa wołowa
PRZYPRAWY ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól i woda do zalewy ilość do wyboru (patrz ostatnie zdjęcie )
-ziele angielskie, liść laurowy do parzenia
-siatka lub przędza wędzarnicza
-strzykawka z igłą
WYKONANIE
Wykonujemy zalewę z tej zalewy odlewamy sobie troszkę do nastrzyku, osobiście daje około 80 ml na kg mięsa. Po nastrzyku mięso topimy w solance mięso ma być całe zakryte w tym celu wybieramy taki pojemnik ,garnek aby nam pasował. Czas peklowania u mnie 7 dni w temp. 4 stopnie.
Zanim będziemy wędzić to:
- ligawę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą
- mięso wieszamy do ocieknięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu osobiście wspomagałem się wentylatorem.
- rozgrzewamy wędzarnię do 40-45 stopni, wieszamy ligawę i zostawiamy do osuszenia bez dymu na żarze przy dużym ruchu powietrza w wędzarni. Osuszamy do momentu, aż mięso będzie całkowicie ciepłe i suche w dotyku.
Wędzenie właściwe.
- wędzimy około 3,5 godz. - 4 godz. do koloru jaki nas zadowala w 55-60 stopni.
- następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy , idzie do parzenia. Parzymy w wodzie o temp.75 max 80 parzymy do momentu uzyskania w środku wyroby 68 stopni, następnie zanurzamy w zimnej wodzie, aż wystygnie. Wieszamy do ocieknięcia lub osuszamy ręcznikiem papierowym, chowamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz