Na wstępie dodam, że tą przyprawę kupiłem na allegro z myślą, że będzie ona tak dobra jak oryginalne za wschodniej granicy lecz tak nie jest jest o wiele gorsza pod każdym względem, ale od biedy może być.
SUROWIEC I PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-słonina cienka bez skóry
-sól nie jodowana 15g lub 10g w zależności ile damy przyprawy. Sól i przyprawa ma nam dać w sumie wagę na 1 kg 25g
-przyprawa 10g lub 15g w zależności ile damy soli. Sól i przyprawa ma nam dać w sumie wagę na 1 kg 25g
-czosnek 3 ząbki na kg słoniny lub 4g suszonego płatek rozdrobniony w moździerzu . Lub według swojego smaku.
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Słoików lepiej nie wychładzać jak ktoś nie ma doświadczenia lepiej wyciągnąć z wody i niech same ostygną. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)
Czytam te wszystkie pańskie przepisy, a od patrzenia po prostu ślinka cieknie. Wielki szacunek. Na pewno wyprobuje kilka, zwłaszcza ze przeszedlem na emeryture. Pięknie
OdpowiedzUsuń