SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-jedna pierś z kurczaka moja miała 750g/5mm
-mięso z uda kurczaka 1kg/5mm
-serca z kurczaka 450 g/szarpak
-tzw mięso gulaszowe z indyka 1,5kg/5mm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pękło sól 16g/kg
-czosnek świeży 4g/kg
-pieprz czarny i biały po 1g/kg
-przyprawa do drobiu ze sklepu Swojski Wyrób 3g/kg
-papryka wędzona płatek 1g/kg
-woda 20%
-skrobia ziemniaczana 3%
-skórki wp 50 g/kg
-włoszczyzna suszona 10g/kg
WYKONANIE
Cały surowiec peklujemy i zostawiamy na 24-48 g w lodówce temp 4-6 st. Następnie mielimy przyprawiamy. Dodajemy wodę do której dodajemy wyciśnięty czosnek oraz dodajemy skrobię wszystko mieszamy i dodajemy do mięsa. Przed rozdrabnianiem ser można je sparzyć 10 min w wodzie 80 st. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy aż mięso wchłonie całą wodę i masa będzie jednolita a przyprawy dokładnie rozprowadzone. Nakładamy w puszki słoiki i robimy obróbkę termiczną w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie samoczynnie spadnie puszki schładzamy w zimnej wodzie czas około 60 min słoiki schładzamy ostrożnie stopniowo aby nie pękły (kto nie ma doświadczenia radzę odpuścić ten proces). Dalsze wychładzanie w lodówce. Mielonka jest bardzo smaczna pachnąca, konsystencja bardzo delikatna mięciutka soczysta, a jednocześnie zwarta i można ukroić cięcie plasterki. Polecam wyrób.
-
Czy można to zrobić w szynkowarze?
OdpowiedzUsuńco oznacza skrobia ziemnaczana 3% z czego 3% z czałej masy ?
OdpowiedzUsuń