piątek, 29 marca 2024

Konserwowe wędzone smarowidło








 





SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Mielone było na maszynce nr 8
-wędzona pachwina szt. 2 waga  2 kg / 16 mm
-wędzona polędwica szt. 2 waga 0,800 kg / 16 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 
-3 g/kg pieprz czarny
-3 g/kg pieprz ziołowy białowieski
-5 g/kg papryka płatek mix
-1g/kg chilli jalapeno grys czerwone
-woda 10-15 % robiłem z dwoma wartościami.
10% posmarowane są bułki 
15% posmarowany jest chleb

WYKONANIE
Mięso było peklowane w solance 9%.
Wędzonki były wędzone na ciepło 50 stopni 4 godziny i bez dodatkowej obróbki termicznej tyko wędzone. Odnośnie surowca uważam że tu można troszkę pozmieniać jak ktoś chce zamiast polędwiczki można dać boczek lub karkówkę kto co lubi najbardziej. Osobiście dałem polędwiczkę bo ją lubię za jej smak i delikatność mięsa. Wędzonki mielimy dodajemy wodę i przyprawy, dokładnie wyrabiamy, aż mięso wchłonie wodę i przyprawy sę dokładnie wymieszają. Napełniamy puszki i gotujemy w szybkowarze 60 min. Wyrób jest bardzo specyficzny inny od wszystkich które znamy przede wszystkim smak. Moim zdaniem zaskakuje to chyba najbardziej trafne określenie. Polecam spróbować. Może komuś przypadnie do gustu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz