piątek, 10 maja 2024

Babka ziemniaczana






 SKŁADNIKI, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-1,5 do 2  kg ziemniaków obranych

-2 cebule

-2 ząbki czosnku

-3 jajka

-4  łyżki mąki

-15-20  gram soli 

-czubata łyżka majeranku

-płaska łyżeczka pieprzu czarnego

-płaska łyżeczka mieszanki przypraw ,,18 ziół ojca Mateo''  (opcjonalnie) mieszanka przypraw bardzo aromatyczna

-300 g surowy boczek bez skóry

-200g kiełbasy wędzonej najlepiej na soli nie peklosoli

-200 g wędzonej słoniny bez skóry

-1 łyżka smalcu do smażenia 

-1 łyżka smalcu do wysmarowania naczynia w którym będziemy piekli 

-forma do pieczenia osobiście użyłem naczynia żaroodpornego o wymiarach  33 cm x 22 cm x 5 cm

WYKONANIE

Smażymy na smalcu zaczynamy od boczku i słoniny następnie jak się boczek zarumieni delikatnie dodajemy kiełbasę i na koniec cebula w kostkę i czosnek. Odstawiamy na bok. Obieramy ziemniaki i ścieramy na drobno dodajemy jajka , mąkę i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystko się dobrze połączyło. Formę bardzo dokładnie smarujemy smalcem i wykładamy masę ziemniaczaną równamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni. Czas 90 min. Piekarnik góra dół. Podczas pieczenia obserwujemy czy nie za mocno się nam podpieka wierzch jeżeli jest za mocno przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Każdy piekarnik jest inny i inaczej piecze więc trzeba mieć to na uwadze. U mnie ostatnie 10 minut musiałem przykryć. Czas podałem taki jaki był u mnie finalnie, Czasy mogą się różnić więc w końcowej fazie trzeba pilnować i sprawdzać stopień upieczenia. Babka wyszła idealna skórka chrupiąca, a środek mięciutki, delikatny  i za razem zwarty podczas krojenia nawet 2 cm pasków nie rozpada się. Najlepiej podawać z jogurtem , śmietaną Polecam SMACZNEGO.


1 komentarz:

  1. U nas to nazywają tarciuch ziemniaczany ale ten może będę jadła .w naszym regionie oprócz ziemniaków tartych pieprzu ,soli cebuli i jajek niedodają boczku .W sobotę męża zagonię do tarcia a mam jeszcze pytanie odciskać sok.z ziemniaków czy nie ?

    OdpowiedzUsuń