piątek, 27 września 2024

Mielonka z karkówką



 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-karkówka 2 kg/5mm

-podgardle 0,5 kg/8 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 16 g/kg

-pieprz czarny 2g/kg

-pieprz ziołowy 2g/kg

-czosnek świeży 4g/kg

-woda 15%

-skrobia 2%

-skórki wp 50g/kg

WYKONANIE 

Kupiony surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wszystkie przyprawy i materiały pomocnicze. Najlepiej wodę i skrobią zmieszać ze sobą i dodać wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy aby przyprawy równomiernie połączą się z surowcem, a masa mięsna była klejąca. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min opakowania 300g.  Następnie gdy spadnie samoczynnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam mielonka jest miękka soczysta, i za razem zwarta można kroić cienkie plasterki jest też smalczyk dla jego zwolenników. 

PS. Wymienione przyprawy to tylko moja sugestia można zastosować swoje ulubione 


3 komentarze: