piątek, 13 września 2024

Słonina z chrzanem


 

SUROWIEC 

-cienka słonina wp bez skóry 

PRZYPRAWY -MATERIAŁY POMOCNICZE 

-sól warzona 25g/kg

-pieprz biały 4g/kg

-chrzan tarty ze słoiczka 30g/kg ( nie odciskamy płynu z chrzanu)

-czosnek ilość według uznania osobiście daje 3-4 większe ząbki

WYKONANIE 

Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-4 dni  w lodówce w temp.4-8 stopni.

Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie samoczynnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze wychładzanie w lodówce temp.4-6 stopni. Wyrób jest delikatny i mięciutki można posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)

2 komentarze:

  1. Ile czasu trzeba gotować w zwykłym garnku, brak możliwości użycia szybkowaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szybkowarze temperatura jest tak wysoka że następuje sterylizacja produktów, myślę że tyndalizacja którą przeprowadza się w zwykłym garnku będzie OK.

      Usuń