SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Mielenie było na maszynce nr.8
-boczek 2kg/10mm
-szynka 2kg/szarpak
-1 kl.wołowiny 1,5 kg/krojone w kostkę 1,5 cm
-piersi z kurczaka 1,5 kg /krojona w kostkę 1,5 cm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pieprz czarny 4g/kg
-czosnek 4g/kg zgnieciony w prasce i dodany do wody
-gorczyca biała i czarna po 2g/kg
-przyprawa ziołowa grill prymat 4g/kg
-peklo sól 18g/kg
-woda 10%
-osłonka białkowa
WYKONANIE
Mięso szynka i boczek tniemy w kostkę około 3-4 cm do peklowania natomiast wołowinę i drób tniemy już docelowo w kostkę 1,5 cm max 2 cm. Peklujemy 2 dni w temp. 4-6 stopni, po tym czasie mielimy szynkę i boczek. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa dodając stopniowo wodę i wszystkie przyprawy. Mieszamy wyrabiamy masę mięsną do tej pory, aż wchłonie całą wodę i będzie mocno klejąca. Osłonki moczymy w letniej wodzie kilka minut następnie dość ściśle napełniamy. Osadzamy około 2 godziny w temp. pokojowej, następnie wędzimy w 60 stopniach 4 godz.Po wędzeniu odparzamy w 80-90 st. do temp w środku 72. gdy osiągnie końcową temp. hartujemy w zimnej wodzie 15 min.
Ps. na próbę zrobiłem też w jelitach wieprzowych i powiem też jest fajnie. Kiełbasa ogólnie jest smaczna dość mocno aromatyczna konsystencja zwięzła-zwarta można ukroić cieniutkie plasterki ,nie rozpadają się . Polecam .SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz