środa, 10 września 2025

Rolada boczkowa wędzona


 



SUROWIEC
-płat boczku 2 kg- 1,8 kg
-mięso mielone z łopatki 1 kg-0,8 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pękło sól 18 g/kg
-papryka kolorowa płatek 8g/kg
-gorczyca biała i czarna po 2g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 3g/kg
-chilli grys 1g/kg

WYKONANIE 
 Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taki płat boczku już rozcięty dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych, aby uplastycznić mięso i zwiększyć jego kleistość. Dalej to już tylko dobieramy jakiś ulubiony zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Mięso mielone trzeba dobrze wyrobić dodać odrobinę wody i intensywnie mieszać. Masa mięsna musi być dobrze klejąca.Następna czynność to zwijamy i wiążemy sznurkiem, dobrze jest też zawinąć w folię celulozową, następnie siatkę wędzarniczą na koniec w próżnię i wkładamy do lodówki na 3-5 dni. Takę roladę można uwędzić, upiec lub zrobić tylko parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje. 

WĘDZENIE 
Do zadawalającego koloru u mnie to trwało 4 godziny w temp. 60-65 stopni 

PARZENIE 
80-90 stopni do 75 w środku wyrobu

SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz