czwartek, 26 lipca 2018

Golonka pieprzowa




SUROWIEC

SUROWIEC
-tylna golonka ze skórą

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 14 g/kg
-sól nie jodowana do skóry 14 g/kg można dać peklo jak ktoś ma zamiar takie konserwy przetrzymywać bardzo długo.U mnie schodzą szybko.
-pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 4-5 g/kg
-cebula świeża drobno posiekana tylko na dno słoika-puszki około łyżki
-woda 15 ml na słoik-puszkę
-słoiki lub puszki
-szybkowar
-zamykarka do puszek

WYKONANIE
Z golonki usuwamy resztę włosków😉.Golonkę poddajemy klasyfikacji. Odcinamy skórę którą tniemy w kosteczkę 1 cm, następnie pozyskujemy chude mięsko bez błon i ścięgien, które kroimy w kostkę 2-3 cm. I peklujemy 48 godz. Skórki solimy. No i pozostają nam tłuste kawałki błony i ścięgna, które także peklujemy. Po 48 godz. Tłuste kawałki mielimy na sitku 8 mm. Robiłem to na maszynce nr.8. Dokładnie mieszamy . Następnie chude mięsko i skórki łączymy ze sobą i przyprawiamy zgodnie z gramaturą całego surowca. Teraz łączymy cały surowiec i mieszamy dokładnie. Na dno słoika lub puszki dajemy cebulę dodajemy mięso i 15 ml wody , zakręcamy-zamykamy i sterylizujemy 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz