poniedziałek, 16 października 2023

Tuszonka w/g Jacka w otoczce słoniny






 
 SUROWIEC

-łopatka bez klasyfikacji 
-słonina bez skóry cienka 1-2 cm
- skórki wp 40-50 g /kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

DO TUSZONKI 
-peklosól 16 g/kg
-pieprz czarny 1-2 g/kg
-liść laurowy 0,5 g/kg lub jeden listek na wierzch puszki 
-pieprz ziołowy białowieski 1-2 g/kg
-woda 50-60 ml /kg
-cebula suszona 2 g/kg 
-skórki wp -40/50 g/kg

DO SŁONINY
-sól nie jodowana 20 g/kg
-czosnek świezy wyciśnięty przez praskę osobiście dałem jeden mały ząbek na puszkę czyli na pasek słoniny
-przyprawy smakowe dowolne ulubione, można dać tylko samą sól osobiście dałem mieszankę Huzarską 

WYKONANIE 
Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką, zostawiamy w lodówce w temp 4-6 st. na 2 dni. Po tym czasie gotujemy do miękkości skórki jak wystygną mielimy na 2,5 mm następnie przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami dodajemy skórki i wywar ze skórek, można dać wodę zamiast wywaru, wszystko dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie wodę. Następnie zabieramy się za słoninę. Słoninę docinamy do puszki dokładnie, aby zamknąć obwód i na wysokość puszki. Do puszki 300 g proponuję słoninę docinać na 3,5 cm. Przyprawiamy ja i układamy w puszce. Teraz wypełniamy do końca tuszonką zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 80 min. Gdy ciśnienie spadnie otwieramy szybkowar i schładzamy puszki w zimnej wodzie 60 min następnie chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia.
Wyrób jest b.smaczny ,mięso jest mięciutkie i kruche, a słoninka smarowna. Jest też smaczna galaretka więc mamy wszystko w jednym wyrobie. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz