sobota, 13 lutego 2016

Słonina rolowana


Przepis

Na ziołową słoninę  będziemy potrzebowali:
-1 kg słoniny cienkiej bez skóry
-sól kamienna nie jodowana ,morska lub himalajska 30-33 g/kg
-oregano
-zioła prowansalskie
-tymianek
-majeranek
-bazylia
-pieprz młotkowany z kolendrą
-świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg
Na paprykową będziemy potrzebowali:
-1 kg słoniny cienkiej bez skóry
-sól kamienna nie jodowana ,morska lub himalajska 30-33 g/kg
-papryka ostra i słodka
-pieprz młotkowany z kolendrą
-świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg
Wykonanie
Kupioną słoninę docinamy w miarę możliwości do prostokąta.Tak aby pasował do naszej praski.
Płat słoniny nacieramy najlepiej z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami.
Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon.Owijamy szczelnie folią spożywczą i pakujemy do praski.Ja dodatkowo włożyłem jeszcze w worek.Ugniotłem trochę ręką.Zakładamy sprężyny.Ido lodówki na dwa tygodnie.
Parzenie
3-3,5 godziny w temp 90 stopni.Wyjmujemy praskę z wody i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie wyjmujemy słoninę i osypujemy ją jeszcze po wierzchu przyprawami i ziołami.Następnie zawijamy w folie spożywczą aby nam nie wysychała i jak kroimy to razem z folią.Folia ładnie odchodzi i to koniec.
Słonina jest smaczna i pachnąca ziołami i czosnkiem do dobrego trunku pasuje znakomicie.
SMACZNEGO
Prześlij komentarz