sobota, 23 grudnia 2017

Boczek z nitkami chili




SUROWIEC
-boczek

PRZYPRAWY
-peklosól 18 g/kg
-nitki chili ilość według uznania
Zakupione tu https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/688-chilli-chili-nitki.html

WYKONANIE 
Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i nacieramy peklosolą i dodajemy nitki chili. Pakujemy w próżnię i odkładamy na 5-7 dni do lodówki codziennie przez chwilę masujemy. Po tym czasie wieszamy na hakach aby obciekły i obeschły. Czas 8-12 h. Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu 45-60 min w temp 35-40 .Gdy boczki będą całkowicie suche i ciepłe zaczynamy dymić w temp 50-55.czas 3,5-4 godz .I na koniec podpiekamy bez dymu w temp. 80-90 czas około 50-60 min do osiągnięcia w wyrobie 68 st..Wyjmujemy z wędzarni do ostygnięcia.Następnie chowamy do lodówki.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz