SUROWIEC
-mięso gulaszowe z indyka 1 kg
-filet z piersi kurczaka 1 kg
-mięso z uda kurczaka 1 kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pękło sól 15 g/kg
-cebula suszona 2g/kg
-pieprz biały 2g/kg
-włoszczyzna suszona 6g/kg
-mieszanka przyprawowa do drobiu (Jamaican werk) 2g/kg
Skład: Cukier trzcinowy, ziele angielskie, tymianek, suszona skórka cytryny, cebula suszona, sól morska, suszona skórka pomarańczy, papryka chilli, pieprz czarny, cynamon, nać pietruszki, gałka muszkatołowa.
-czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 większe ząbki
-woda 10%
-skrobia ziemniaczana 2%
-skórki wp ugotowane i zmielone na drobnym sitku 2,5 mm 150 g do całości
ROZDRABNIANIE SUROWCA
Całość mięsa kroimy w kostkę paski następnie z każdego rodzaju mięsa bierzemy po 150 g surowca na masę klejącą którą mielimy na sitku 2,5 mm.
WYKONANIE
Jak wspomniałem wyżej mięso kroimy w paski i kostkę filet z piersi traktujemy dodatkowo jeszcze tłuczkiem do schabowych. Następnie wszystko peklujemy zalecaną dawką pękło soli. Czas peklowania 24-48g. Po tym czasie jak pisałem wyżej bierzemy po 150g każdego rodzaju mięsa i rozdrabniamy na sitku 2,5 mm. Teraz przygotowujemy wodę do wody dodajemy skrobię i czosnek, całość wlewamy do mięsa i mieszamy wyrabiamy bardzo dokładnie, podczas mieszania dodajemy przyprawy po mału nie odrazu wszystkie na raz. Maso ma być solidnie wymieszana ma być dobrze klejące. Napełniamy puszki, zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 60 min puszka 300 g. Gdy czas się skończy wyłączamy gaz, jak spadnie ciśnienie samoczynnie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i chłodzimy w zimnej wodzie około godziny dalsze wychładzanie w lodówce. Wyrób jest aromatyczny konsystencja miękka i soczysta można ukroić plasterki 3-5 mm które się nie rozpadają. Jest też troszkę pysznej galaretki. Polecam zrobić taką konserwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz