niedziela, 17 grudnia 2023

Konserwa drobiowa









 SUROWIEC

-mięso gulaszowe z indyka 1 kg

-filet z piersi kurczaka 1 kg

-mięso z uda kurczaka 1 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-pękło sól 15 g/kg

-cebula suszona 2g/kg

-pieprz biały 2g/kg

-włoszczyzna suszona 6g/kg

-mieszanka przyprawowa do drobiu (Jamaican werk) 2g/kg

Skład: Cukier trzcinowy, ziele angielskie, tymianek, suszona skórka cytryny, cebula suszona, sól morska, suszona skórka pomarańczy, papryka chilli, pieprz czarny, cynamon, nać pietruszki, gałka muszkatołowa.

https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-kulinarne-mieszanki-przyprawowe/866-jamaican-jerk-do-drobiu-bez-glutaminianu.html

-czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 większe ząbki

-woda 10%

-skrobia ziemniaczana 2%

-skórki wp ugotowane i zmielone na drobnym sitku 2,5 mm 150 g do całości

ROZDRABNIANIE SUROWCA

Całość mięsa kroimy w kostkę paski następnie z każdego rodzaju mięsa bierzemy po 150 g surowca  na masę klejącą którą mielimy na sitku 2,5 mm.

WYKONANIE 

Jak wspomniałem wyżej mięso kroimy w paski i kostkę filet z piersi traktujemy dodatkowo jeszcze tłuczkiem do schabowych. Następnie wszystko peklujemy zalecaną dawką pękło soli. Czas peklowania 24-48g. Po tym czasie jak pisałem wyżej bierzemy po 150g każdego rodzaju mięsa i rozdrabniamy na sitku 2,5 mm. Teraz przygotowujemy wodę do wody dodajemy skrobię i czosnek, całość wlewamy do mięsa i mieszamy wyrabiamy bardzo dokładnie, podczas mieszania dodajemy przyprawy po mału nie odrazu wszystkie na raz. Maso ma być solidnie wymieszana ma być dobrze klejące. Napełniamy puszki, zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 60 min puszka 300 g. Gdy czas się skończy wyłączamy gaz, jak spadnie ciśnienie samoczynnie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i chłodzimy w zimnej wodzie około godziny dalsze wychładzanie w lodówce. Wyrób jest aromatyczny konsystencja miękka i soczysta można ukroić plasterki 3-5 mm które się nie rozpadają. Jest też troszkę pysznej galaretki. Polecam zrobić taką konserwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz